1 jaar Park and Rides in Merksem en Luchtbal

29/11/2022

Filemaanden oktober en november boosten gebruik

1 jaar Park and Rides in Merksem en Luchtbal

Op 1 december zijn de Park and Ride gebouwen in Merksem en Luchtbal één jaar in dienst. Een blik op de gebruikscijfers maakt duidelijk dat de weggebruikers tijdens de filemaanden oktober en november duidelijk hun weg vonden naar de beide parkeertorens. Ook tijdens de weekends en op dagen waarop er evenementen in de binnenstad plaatsvinden, bewijzen de Park and Rides hun troeven. Tijdens de week gaat het gebruik sinds de opening in stijgende lijn, met duidelijke pieken in oktober en november. 

“We hebben van bij het begin duidelijk gemaakt dat de Park and Rides hét ticket zijn voor een zorgeloos ‘last mile’ traject naar de binnenstad. Meer dan een goedkope parkeerplaats voor je auto, zijn het punten waar je een zeer ruime keuze aan vervoersmiddelen vindt om stressvrij onderweg te zijn”, vertelt Bart Van Camp, directeur Omgeving bij Lantis, dat de opdracht gaf voor de bouw van de Park and Rides.

Individueel én bedrijfsgebruik 

Opvallend is dat ook bedrijven de jongste maanden de troeven van de Park and Rides hebben ontdekt. Ze vertalen dat in de afname van abonnementen voor hun personeelsleden. Vooral in de Park and Rides van Luchtbal en Linkeroever is het bedrijfsgebruik aan een opmars bezig. Het gaat dan veelal over bedrijven met kantoorgebouwen in de buurt. Zij vinden in de Park and Rides een makkelijke manier om hun personeel aan een mobiliteitsoplossing te helpen. 

Ook particulieren ontdekken steeds meer het gebruiksgemak van de Park and Rides. Het aantal reservaties van parkeerplaatsen via de Parkmobile app en via de website zit sinds een tweetal maanden flink in de lift. Via een reservatie ben je 100% zeker van je parkeerplaats. Zeker op drukke momenten in de binnenstad, zoals tijdens de weekends of de komende eindejaarsperiode, is dat een voordeel dat kan tellen. 

Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De P&R-gebouwen aan de rand van de stad zijn een essentieel onderdeel van de modal shift in Antwerpen. De cijfers bewijzen dat het een geslaagd recept is. Ik ben dan ook zeker dat ze in de toekomst nog meer pendelaars zullen ontvangen.” 

Schepen voor Mobiliteit Koen Kennis: ‘Ik ben blij dat steeds meer mensen de weg naar de P+R’s vinden, want ze zijn belangrijk voor de modal shift in Antwerpen. Het is ook gewoon de beste optie voor wie vanuit de regio naar het centrum wil, want je bent sneller en goedkoper af door je auto daar te parkeren en over te stappen om het openbaar vervoer of deelmobiliteit. Van onze kant gaan we er alles aan doen om nog meer bezoekers naar de P+R’s te lokken.’ 

Extra signalisatie 

Om de Park and Rides nog makkelijker vindbaar te maken voor de talrijke pendelaars en bezoekers op de snelwegen rond Antwerpen zal Lantis volgend jaar extra signalisatie plaatsen op de invalswegen die naar de parkeergebouwen leiden.