Ashley is 50.000ste huurder van elektrische deelfiets Donkey Republic

12/06/2023

Ashley is 50.000ste huurder van elektrische deelfiets Donkey Republic

De 50.000ste huurder van een Donkey Republic deelfiets luistert naar de naam Ashley Haast. Aan het station van Berchem wilde zij maandagochtend nietsvermoedend een Donkey-fiets terugplaatsen, toen zij door schepen Koen Kennis verrast werd met de boodschap dat zij de 50.000 ste huurder was. “Ik gebruik een Donkey deelfiets om van mijn woonplaats in Brasschaat tot aan het station in Berchem te fietsen. Ik werk hier vlakbij maar soms moet ik ook met de trein ergens naartoe en dan is het gemakkelijk overstappen van de fiets op de trein” De gelukkige kreeg van schepen Kennis een gratis jaarabonnement van Donkey Republic. “Dat komt erg goed van pas want ik fiets heel graag met een elektrische Donkey, het is vlot trappen.”  

donkey-driesluyten-6.jpg

 

Uit een onderzoek van hr-dienstverlener Acerta bleek vorige week nog dat één op de drie werknemers in ons land met de fiets naar zijn of haar werk rijdt. De e-bike maakt afstanden van meer dan 5 kilometer comfortabel om af te leggen. De combinatie van openbaar vervoer en e-bike maakt grotere afstanden dan weer haalbaarder. Daarom startte Lantis, bouwheer van de Oosterweelverbinding, vorig jaar met een deelsysteem voor elektrische deelfietsen in de Vervoerregio Antwerpen. De fietsen zijn van het Deense Donkey Republic en zijn sinds december 2022 terug te vinden in de 32 gemeenten van de Antwerpse Vervoerregio en een deel van de Wase Vervoerregio. En met succes, zo blijkt.  

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Ashley bewijst het: dankzij het netwerk van Donkey-fietsen is de hele Antwerpse regio binnen trapbereik. Op die manier draagt ze bij aan de modal shift waarmee we Antwerpen leefbaar en bereikbaar houden.” 

Cijfers in de lift 

“De jongste weken gingen we naar pieken van 900 huuracties per dag. Een duidelijk piek was er bijvoorbeeld op 28 mei met 910 verhuurde Donkey Republics op dagbasis. De top-vijf van de locaties waar de meeste fietsen worden ontleend, bestaat uit Berchem station, Antwerpen Groenplaats, Steenplein, Astridplein en aan het MAS. Buiten de stad is de Antwerpse gemeente Brasschaat de trouwste gebruiker van de oranje fietsen”, vertelt Chloé Dugué-WIlk van Donkey Republic.  

De mooie cijfers zijn een aanmoediging om verder te gaan op de ingeslagen weg, want de cijfers moeten de komende maanden nóg beter.  

Uitrol Donkey Republic 

De eerste elektrische deelfietsen van Donkey Republic werden in augustus van vorig jaar aangeboden in Antwerpen. Daarna werd het netwerk van fietsen systematisch uitgerold naar de 32 gemeenten van de Vervoerregio Antwerpen. Eind vorig jaar was het de beurt aan de Vervoerregio Waasland, waar Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Temse, Sint-Niklaas en Stekene mee stapten in het deelsysteem van Donkey Republic. In totaal werden bijna 425 hubs van fietsen voorzien. 

Wie een fiets wil ontlenen, kan dat heel eenvoudig via de app van Donkey. De app toont je de locaties waar je een fiets kan ophalen en nadien weer terugbrengen. Ook de fiets vergrendelen en weer ontgrendelen gaat heel eenvoudig via de app. Meer weten over Donkey Republic in Antwerpen? https://www.donkey.bike/deelfietssysteem-antwerpen/