Extra plaats voor fietsen op Park and Rides Massenhoven en Wommelgem

22/06/2022

Extra plaats voor fietsen op Park and Rides Massenhoven en Wommelgem

Dit najaar komt er op de Park and Rides van Massenhoven en Wommelgem extra parkeerruimte voor fietsers. Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, bouwt op de nieuwe Park and Ride van Massenhoven een extra fietsenstalling voor 96 fietsen, de P&R Wommelgem zal extra plaatsen krijgen voor 128 fietsers. De extra stallingen moeten ervoor zorgen dat fietsers hun fiets veilig en comfortabel kunnen achterlaten. Vandaag is dat door een gebrek aan ruimte niet altijd mogelijk.

"Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) legde recent een nieuwe Park and Ride aan in Massenhoven, maar het ontbrak er nog aan een kwalitatieve fietsenstalling. In overleg met AWV voegden we een overdekte fietsenstalling aan het ontwerp toe," zegt Heleen Geeraert, Manager Verkeer en Mobiliteit bij Lantis"Hetzelfde concept komt er op de Park and Ride Wommelgem. Omdat de verkeersdruk op het rondpunt van Wommelgem al bijzonder hoog is, komen er geen bijkomende parkeerplaatsen, maar mikken we wel op fietsers uit de aangrenzende gemeenten die hier op de tram kunnen overstappen."

800_fietsenstallingwommelgem.png
Fietsenstalling Wommelgem
800_fietsenstallingmassenhove.png
 Fietsenstalling Massenhove

Modal shift

Met de bouw van de fietsenstallingen wil Lantis zoveel mogelijk pendelaars de mogelijkheid bieden om (een deel van) hun traject zo duurzaam mogelijk af te leggen. Vanop de Park and Rides kan je carpoolen, maar ook De Lijn biedt met enkele snelbussen (Massenhoven) en een tramlijn (Wommelgem) een alternatief om je eindbestemming te bereiken.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters"Zowel tijdens als na de werken aan de Oosterweelverbinding moeten we met z’n allen aandacht hebben voor duurzame vervoersmodi. Ook hier kiezen we resoluut voor investeringen in duurzame vervoersinfrastructuur. Veilige snelwegen en parkeerplaatsen aan de rand van de stad enerzijds en fietswegen en comfortabele fietsenstallingen anderzijds."

Massenhoven en Wommelgem

De Park and Ride Massenhoven is dit najaar het eerst aan de beurt. Als alles volgens plan verloopt, start een aannemer na de zomer de werken voor de aanleg van een stalling die plaats heeft voor 96 fietsen. Na Massenhoven is Wommelgem aan de beurt. Daar wordt extra ruimte gecreëerd voor 128 fietsen. Aansluitend wordt er een voetpad aangelegd dat mee de verbinding maakt richting de nabijgelegen tramhalte.

Beide stallingen worden overdekt zodat fietsen steeds droog blijven. Bovendien zorgt de aanleg van een wadi (een Water Afvoer Drainage en Infiltratie systeem) in Wommelgem ervoor dat het regenwater ter plaatse blijft en kan infiltreren in de ondergrond. De wadi helpt op die manier tegen wateroverlast en droogte. Er wordt voorzien in fietsbeugels  voor gewone fietsen, buitenmaatse fietsen zoals bakfietsen en deelfietsen. Ook de elektrische deelfietsen van Donkey Republic zullen hier binnenkort een plaatsje krijgen. Op die manier kan je ook kiezen om met de deelfiets naar de Park and Ride te komen of die net voor je vervolgtraject te gebruiken.

De financiering van beide projecten gebeurt met middelen van het relancefonds van de Vlaamse regering. De Vlaamse regering krijgt die middelen op haar beurt uit het EU-fonds "Nextgeneration".

800_vlaamse-veerkracht---eu-logo-medegefinancierd.png