Lantis bouwt veilige fietsverbindingen ter voorbereiding op Oosterweelwerken

09/05/2022

Lantis bouwt veilige fietsverbindingen ter voorbereiding op Oosterweelwerken

Wie fietst, wil veilig fietsen. Dat beseft ook Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding. Daarom starten er vandaag twee werven op waar gewerkt wordt aan veilige en comfortabele infrastructuur voor fietsers. Ten zuiden van Antwerpen staan de langverwachte werken aan het fietspad Hemiksem-Hoboken op de planning. De komende maanden verschijnt daar 2 kilometer extra fietspad, waardoor fietsers makkelijker van en naar Antwerpen kunnen rijden. In het centrum van Antwerpen wordt er ter hoogte van de Groenendaallaan gewerkt aan een dubbelrichtingsfietspad. Dat zal fietsers een veilige passage bieden wanneer de werken aan de Oosterweelverbinding daar van start gaan.

Werken aan fietspad Hemiksem-Hoboken

Het nieuwe fietspad is een missing link in fietssnelweg F13, langs spoorweg 52 Boom-Antwerpen. Het zal lopen vanaf het bestaande fietspad in de Jozef Leemanslaan in Hoboken. Net voorbij het kruispunt met de Kapelstraat gaat het via een doorsteek naar het spoor. Langs het spoor loopt het 3 meter brede fietspad verder naar het zuiden, voorbij Fort 8, tot aan de Sint-Bernardsesteenweg. Daar komt een veilige fietsoversteek naar de Moerelei. Vervolgens loopt het dubbelrichtingsfietspad aan de noordzijde van de Moerelei verder tot aan de fietsoversteek naar de Tulpenlaan waar het aansluit op het bestaande fietspad.

1920_fietspadhobokenhemiksem-3.jpg

Vlotte aansluitingen en overstapmogelijkheden

De fietssnelweg sluit aan op de halte van de waterbus in Hemiksem en het veer in Hoboken, en op het Ringfietspad rond Antwerpen. Via de P+R's Schoonselhof en Olympiade stap je over op de tram of bus naar Antwerpen. 

"Om de files in Antwerpen te bestrijden, investeren we ook in duurzaam vervoer zoals de fiets. We willen mensen verleiden om de autosleutel in te ruilen voor de fiets en zorgen daarom voor comfortabele en veilige fietsinfrastructuur. Concreet werken we nu een missing link weg op fietssnelweg F13 Antwerpen-Boom waardoor fietsers makkelijker van en naar Antwerpen kunnen rijden. Daarnaast spring je met deze fietssnelweg zo over van de fiets naar de waterbus en het veer of het Ringfietspad rond Antwerpen", zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. 

De werken starten aan de noordzijde van het traject. Ze zullen in de eerste fase van de werken ook geen hinder veroorzaken voor andere weggebruikers. Tegen het einde van dit jaar is het fietspad klaar.

Dubbelrichting langs Groenendaallaan

Ook langs de Groenendaallaan start er vandaag een werf op die in het teken staat van fietsveiligheid. Het bestaande fietspad tussen de Columbiastraat en de Noorderlaan wordt een dubbelrichtingsfietspad van drie meter breed. 

Tijdens de werken wordt het voet- en fietspad aan de noordzijde van de Groenendaallaan, richting Kinepolis onderbroken. Het autoverkeer richting Kinepolis rijdt tijdens de werken over één rijstrook minder. De aannemer vernieuwt ook het voetpad en een bushalte. De verkeerslichten aan de Columbiastraat worden conflictvrij gemaakt waardoor je als voetganger of fietser niet meer kan kruisen met automobilisten. Verderop de Groenendaallaan startten vorige maand al gelijkaardige werken aan het fietspad. Deze ingrepen zijn nodig om fietsers tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding een veilige rit tussen het noorden van Antwerpen en de haven te bieden.