Lantis lanceert in Brasschaat De Pendelproeverij voor inwoners van gemeenten

19/09/2023

Lantis lanceert in Brasschaat De Pendelproeverij voor inwoners van gemeenten

Inwoners van de gemeenten uit de Antwerpse Vervoerregio kunnen vanaf nu ook kennis maken met De Pendelproeverij. Nadat het eerst de beurt was aan werknemers van bedrijven, krijgen nu ook inwoners de kans om gedurende vier weken gratis te proeven van een vloot van 150 (elektrische) fietsen, met daarbovenop nog proefabonnementen voor openbaar vervoer en/of deelfietssystemen. De voorstelling van de Pendelproeverij voor inwoners vond plaats in Brasschaat, niet toevallig tijdens de Week van de Mobiliteit. 

Het doel van de Pendelproeverij is om inwoners te laten kennismaken met duurzame vervoersopties en zo de voordelen te laten ontdekken van een file- en stressvrij vervoersalternatief. Zo’n 200 inwoners zullen de komende vier weken hun auto inruilen voor een actiever en duurzamer pendeltraject naar het werk. Later dit jaar komen de inwoners van Wommelgem en Edegem aan de beurt. De Pendelproeverij is een initiatief van Lantis, de beheersmaatschappij die Antwerpse mobiliteitsprojecten zoals de Oosterweelverbinding realiseert. 

 

medium-b2bike-pendelproeverij-campuscoppens1.jpg

Op het menu 

 

“Op het menu van De Pendelproeverij staan 75 elektrische fietsen, 50 speedpedelecs, 10 plooifietsen, 10 stadsfietsen en 5 elektrische bakfietsen”, legt Kasper Demol van Lantis uit. "Daarnaast zijn er proefabonnementen van De Lijn, Velo, DeWaterbus, Blue-bike, de e-bikes van Donkey Republic én de nieuwe P+R-gebouwen beschikbaar. Ook combinaties van bijvoorbeeld een fiets- en proefabonnement behoren tot de mogelijkheden. Om nog meer pendelaars met kinderen te bedienen, breiden we onze vloot volgend jaar uit met 10 elektrische longtails.” 

Het principe is eenvoudig: gemeentebesturen melden zich aan, inwoners schrijven zich in en selecteren hun fiets en/of abonnement. Die worden vervolgens gratis geleverd op een van de drie vooraf bepaalde momenten en locaties in de gemeente. Na vier weken testen, brengen inwoners het materiaal terug. Voor wie twijfelt of een rit met de bus, de elektrische fiets of een combinatie van tram en deelfiets de beste oplossing is, vormt dit de ideale test. 

“De Pendelproeverij is niet alleen een uitstekende manier om het gebruik van duurzame vervoersmiddelen te stimuleren, maar ook om de veiligheid op de weg te verbeteren”, voegt Kasper Demol toe. “Tijdens de ophaalmomenten kunnen onze pendelproevers hun gekozen fiets uittesten op een verkeersvrij parcours van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Gediplomeerde VSV-lesgevers geven er graag enkele tips en tricks mee zodat elke deelnemer veilig de weg op kan.” 

Brasschaat 

 

De eerste Pendelproeverij voor inwoners ging van start in de gemeente Brasschaat. Kasper Demol: “Het onderliggend wegennet staat hier vandaag al onder druk. Mensen nemen vaak uit gewoonte de wagen. Met De Pendelproeverij hopen we inwoners te overtuigen dat er alternatieven zijn om vlot op het werk te geraken.” 

De gemeente Brasschaat is niet aan haar proefstuk toe wat betreft maatregelen rond duurzame mobiliteit. Goele Fonteyn, schepen mobiliteit, licht toe: “We waren een van de eerste randgemeenten die een deelfiets- en elektrisch deelwagensysteem uitrolde. Bij de implementatie van de elektrische deelfietsen van Donkey Republic vorig jaar, investeerden we in 70 extra fietsen bovenop het basisnetwerk van Lantis. De voorbije jaren werkten we ook hard aan de vernieuwing van fietspaden en de inrichting van fietsstraten. De Pendelproeverij sluit dus mooi aan op onze ambitie om de verkeersleefbaarheid in onze gemeente te verbeteren. Samen met Lantis werken we aan de bewustwording van de Brasschaatse burger om te kiezen voor (e-)fiets, openbaar vervoer, deelmobiliteit of een combinatie ervan. Meer en meer mensen beseffen dat het ook anders kan, maar vaak is de drempel om over te stappen te hoog. Doordat onze inwoners een maand kosteloos een alternatief kunnen testen, geven we hen dat extra duwtje in de rug.” 

Volledig kosteloos 
 

Zowel voor de gemeentebesturen als de deelnemers is het initiatief kosteloos, zonder aankoopverplichting achteraf. De Pendelproever moet enkel twee korte bevragingen invullen, één vlak na de testperiode en 6 maanden erna. Kasper Demol: “Daarmee peilen we naar hun ervaring, evalueren we of mensen effectief overstappen naar alternatieve vervoersmiddelen of komen we te weten welke drempels we nog moeten wegwerken om daartoe te komen.” 
 

Duwtje in de rug 


Het initiatief kadert in een grotere ambitie. Tegen 2030 moet minstens 50% van alle verplaatsingen binnen de Antwerpse Vervoerregio via duurzame transportmodi gebeuren. Daarom zet Lantis niet alleen in op de realisatie van nieuwe infrastructuur, zoals fietspaden en park and rides, maar investeert het ook in elektrische deelfietsen en projecten die gedragsverandering stimuleren zoals De Pendelproeverij. 

Dergelijk proefaanbod werd voor het eerst uitgerold in 2014 door de provincie West-Vlaanderen onder de naam Testkaravaan. Het concept kreeg navolging in andere provincies en de stad Antwerpen, maar enkel voor bedrijven. Na de Testkaravaan van de provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen is de Pendelproeverij van Lantis het derde testaanbod dat zich ook op particuliere inwoners van gemeenten richt.