Nieuw elektrisch deelfietsensysteem van start in Vervoerregio Antwerpen

09/08/2022

Nieuw elektrisch deelfietsensysteem van start in Vervoerregio Antwerpen
  • Basisnetwerk van 1650 elektrische fietsen in 32 gemeenten 
  • Uitbreiding mogelijk op individuele vraag van bedrijven, organisaties of gemeenten

Vanaf vandaag kan je in Antwerpen op een Lydia, een Koen of een Erdem fietsen. Dat zijn de namen van de eerste drie elektrische deelfietsen van Donkey Republic die vandaag officieel werden voorgesteld door Vlaams Minister van Mobiliteit Lydia Peeters, Koen Kennis, voorzitter van de Vervoerregio Antwerpen en Erdem Ovacik, CEO van Donkey Republic. De officiële voorstelling betekent meteen ook de aftrap van de uitrol van dit gloednieuwe deelfietsensysteem waarbij 1.650 deelfietsen zullen verspreid worden over 32 Antwerpse en enkele Wase gemeenten. Als alles volgens plan verloopt, zullen in november de laatste fietsen worden geplaatst in Sint-Niklaas. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: "De elektrische deelfietsen van Donkey Republic zullen een belangrijk aandeel hebben in de realisatie van de modal shift richting duurzame verplaatsingen. De (elektrische) fiets is voor steeds meer mensen een valabel alternatief voor de auto omdat langere afstanden haalbaar worden. Maar uiteraard blijft het ook nodig om te investeren in veilige en comfortabel infrastructuur en dat doen we ook met Vlaanderen: deze legislatuur investeren we meer dan een miljard in fietsinfrastructuur."

 Van Velo tot Donkey

 

 De stad Antwerpen en de districten kennen al sinds jaren het Velo-systeem dat bijzonder succesvol stadsfietsen aanbiedt op 305 stations. De Velo’s lenen zich perfect voor korte verplaatsingen binnen de stad. Ook in de ruime regio rond Antwerpen is er potentieel voor een systeem van deelfietsen. Voor bijvoorbeeld een verdere verplaatsing richting de stad, maar ook voor je dagelijkse woon-werkverkeer in combinatie met het openbaar vervoer. Alleen zijn elektrische fietsen gezien de vaak langere afstanden voor deze verplaatsingen comfortabeler, sneller en dus aantrekkelijker. In 2020 plaatste Lantis daarom een oproep op de Europese markt naar aanbieders van systemen voor elektrische deelfietsen.  

Het Deense Donkey Republic, dat in ons land al actief is in Gent en Kortrijk, won uiteindelijk het pleit. De opdracht die Lantis aan Donkey Republic gaf, gaat in de eerste plaats over de uitrol van een basisnetwerk, goed voor 1.650 elektrische deelfietsen voor de ganse regio, en dit voor een periode van minstens 10 jaar. Afhankelijk van de interesse vanuit de verschillende gemeenten uit de Vervoerregio kan het basisnetwerk verder aangevuld worden. Gemeenten, bedrijven of organisaties krijgen namelijk de mogelijkheid om het basisnetwerk, op hun vraag, verder uit te breiden met gewone en/of elektrische deelfietsen.

Koen Kennis, voorzitter Vervoerregio Antwerpen: ‘Wat hier vandaag voorgesteld wordt, is de vrucht van een lange en intensieve samenwerking en gedeelde ambities over 32 steden en gemeenten heen. De Vervoerregio Antwerpen wil een modal shift op grote schaal realiseren, in een gebied met 1,1 miljoen inwoners. Dat is ongezien in Vlaanderen. Ik ben ervan overtuigd dat andere vervoerregio’s van onze ervaringen zullen kunnen leren.’  

Onderweg in enkele kliks 

 

De fietsen zullen de komende weken en maanden over de ganse Vervoerregio worden verspreid. Ze zijn telkens terug te vinden in een daarvoor ingerichte ‘hub’. Waar de hubs in elke gemeente zich precies bevinden, vind je terug in de app van Donkey. Die app heb je ook nodig om je fiets te huren. Je kan kiezen voor een eenmalige rit (Just Ride), of je kan een fiets voor meerdere dagen boeken. Ook abonnementen zijn mogelijk. 

Het ontgrendelen van de fiets gebeurt met de (bluetooth) verbinding van je telefoon. Tijdens je gebruik kan je de fiets zo vaak vergrendelen of ontgrendelen als je wil. Als je klaar bent met fietsen, breng je de Donkey terug naar een beschikbare hub in je buurt en eindig je de huur in je app. 

Alle info vind je terug op www.donkey.bike