Park and Rides rond Antwerpen krijgen extra fietsenstallingen

10/02/2023

Park and Rides rond Antwerpen krijgen extra fietsenstallingen

De Park and Rides bij Massenhoven, Wommelgem, Zoersel en Stabroek krijgen in 2023 gloednieuwe fietsenstallingen. Lantis  wil op die manier de Park and Rides aantrekkelijker maken voor pendelaars die de combinatie van fiets en openbaar vervoer of carpoolen toepassen. 

 De Park and Ride in Massenhoven is het eerste aan de beurt. Omdat Lantis werkt met een speciaal ontworpen fietsluifel, werd deze opstelling eerst ‘getest’ en nog niet in gebruik genomen. Die test werd uitgevoerd in Massenhoven. Tijdens deze proef werden de kwaliteit en de afwerking van de bouwconstructie beoordeeld. Deze proefopstelling werd goedgekeurd en eind augustus 2023 gaat Lantis van start met de bouw van nog 5 extra fietsluifels in Massenhove. Deze fietsenstalling biedt in totaal 96 extra parkeerplaatsen aan voor fietsers. Vanaf september worden aansluitend fietsluifels geplaatst op 3 andere Park and Rides: in Wommelgem, Zoersel en Stabroek Kasteeldreef.

“Voor de fietsers bieden we op deze en andere locaties een comfortabele fietsenstalling zodat je je fiets veilig en droog kan achterlaten.” zegt Heleen Geeraert, Strategisch manager Verkeer en Mobiliteit bij Lantis. “Bovendien kunnen automobilisten aan deze park and rides ook de overstap maken naar een elektrische deelfiets van Donkey Republic.”  

Tenslotte kan je zowel gewone fietsen als buitenmaatse fietsen zoals bakfietsen en deelfietsen parkeren in de overdekte fietsenstallingen. De elektrische deelfietsen van Donkey Republic kan je ondertussen al vinden in de gemeentes Massenhoven, Wommelgem, Zoersel en Stabroek. Zo kan je ook kiezen om via de Park and Ride jouw tocht met een oranje, elektrische fiets verder te zetten. 

mockupfietsenstalling.jpg

Deelgemeentes 

Na Massenhoven is het dus de beurt aan de Park and Rides in Wommelgem, Zoersel en Stabroek.  In Wommelgem en Zoersel wordt plaats gecreëerd voor 128 fietsen. Aansluitend wordt er in Wommelgem een voetpad aangelegd dat mee de verbinding maakt richting de nabijgelegen tramhalte. De gemeente Stabroek is in het najaar van 2023 aan de beurt waar er aan de Kasteeldreef 48 fietsen gestald kunnen worden. 

Modal Shift 

Lantis wil met de bouw van de fietsenstallingen zoveel mogelijk inzetten op duurzame vervoersinfrastructuur. Zo krijgen pendelaars verschillende mogelijkheden om hun traject af te leggen. Vanop de Park and Rides kan je onder andere: carpoolen, de overstap maken naar een elektrische deelfiets of je kan via het openbaar vervoer jouw eindbestemming bereiken. 

De financiering van deze projecten gebeurt met middelen van het relancefonds van de Vlaamse regering. De Vlaamse regering krijgt die middelen op haar beurt uit het EU-fonds “Nextgeneration”.

800_eufietsrelanceplanlogo.png