Reeds 100.000 gebruikers voor nieuwe Park and Rides

14/06/2022

Reeds 100.000 gebruikers voor nieuwe Park and Rides

Carl Van de Vloet uit Kapellen is de 100.000ste gebruiker van de nieuwe Park and Rides die eind vorig jaar open gingen voor het publiek. Om 8.10 uur reed Van de Vloet de Park and Ride van Luchtbal binnen, een parkeergebouw dat hij vaak gebruikt om naar zijn werk in de stad te gaan. 

“Ik gebruik zowel de Park and Ride van Luchtbal als die van Merksem om naar mijn werk in de binnenstad te gaan. Afhankelijk van waar ik moet zijn, kies ik vanuit de P+R voor de tram of een Velo-rit”, vertelt Van de Vloet enthousiast. “De parkeergebouwen zijn super makkelijk in gebruik en ze zijn nog goedkoop ook. Ik hoop echt dat meer mensen dit aanbod aan de rand van de stad zullen ontdekken”, aldus Van der Vloet. 

Stijgende lijn 

 Sinds de opening begin december zit het aantal gebruikers van de Park and Rides maand na maand in de lift. Vooral tijdens de weekends vinden weggebruikers steeds meer de weg naar de parkeergebouwen. In de maand mei werden in Merksem gemiddeld 219 wagens geteld voor een totaal van 685 plaatsen, in Linkeroever waren op zaterdag en zondag gemiddeld 495 van de 1500 parkeerplaatsen bezet. De Park and Ride Luchtbal zag tijdens de weekends van mei elke dag 272 wagens binnenrijden. Evenementen doen het gebruik van de Park and Rides pieken: zowel Merksem als Linkeroever waren bijvoorbeeld volledig vol geparkeerd tijdens de Antwerp Ten Miles. 

Ook tijdens de weekdagen raken de gebouwen alsmaar meer in trek. De drie Park and Rides samen doen nu al dagelijks gemiddeld 847 chauffeurs beslissen om hun wagen achter te laten en in te ruilen voor een duurzame last mile richting de stad. Absolute trekkers in dit verhaal zijn de Park and Rides van Linkeroever en Merksem. Luchtbal kent een iets tragere groei in vergelijking met zijn broertjes. 

“Dat Luchtbal een iets minder flitsende start kent, hoeft niet echt te verwonderen”, zegt Heleen Geeraert, Manager Verkeer en Mobiliteit bij Lantis. “Op de andere locaties bestond er al een Park and Ride concept, waardoor het gebruik daar sterker verankerd was. Op Luchtbal hebben we dat voordeel niet. Nochtans is Luchtbal ideaal gelegen voor weggebruikers die via de E19 of de A12 Antwerpen willen bereiken. Het gebouw ligt vlak bij de afrit, wat je een rit langs secundaire, soms volle, wegen richting Antwerpen bespaart”, stipt Geeraert aan. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Binnen ons investeringsprogramma werd voor de P+R’s meer dan 100 miljoen euro uitgetrokken. Zo zorgen we voor maar liefst 3.900 parkeerplaatsen aan de rand van de stad. We willen mensen verleiden om de last mile op een duurzame manier af te leggen en zo de files in en rond de stad af te bouwen. Van de Park and Ride kan iedereen snel overschakelen naar het openbaar vervoer, de deelfiets, deelscooter of deelauto.” 

Ook schepen voor mobiliteit Koen Kennis wijst op het belang van de Park and Rides: “Ze zijn cruciaal voor onze modal shift, waarbij mensen hun wagen laten staan en alternatieven gebruiken om naar de stad te komen. Alleen zo houden we Antwerpen bereikbaar. De stijgende cijfers geven aan dat de bouw van deze 3 P+R’s de juiste beslissing was. Ze inspireren ook om na te denken hoe we de P+R-capaciteit nog verder kunnen opvoeren, door te kijken naar andere plekken rond Antwerpen.”
 

100000prbis-12.jpg

Makkelijk in gebruik 

Voor wie er nog aan mocht twijfelen, de Park and Rides hebben een hoog gebruiksgemak. Het in- en uitrijden verloopt geheel ticketloos, een plekje in de Park and Ride kost je amper 1 euro per dag. Je kan je plaats zelfs op voorhand reserveren via www.PenRantwerpen.be. 
Elektrische wagens vinden in elk gebouw de nodige laadpalen. Ook fietsers kunnen hun rijtuig veilig in een comfortabele en bewaakte fietsenstalling plaatsen. Overstapmogelijkheden zijn er naar bus en tram, deelfietsen, deelscooters en deelauto’s. Vanaf augustus kan je vanuit de Park and Rides ook met elektrische deelfietsen verder op weg. Meer info via https://www.lantis.be