Lantis werkt aan proefaanbod voor fiets in Vervoerregio Antwerpen

25/05/2022

Lantis werkt aan proefaanbod voor fiets in Vervoerregio Antwerpen

Werknemers die de auto wat vaker willen laten staan in ruil voor een duurzaam alternatief, willen al eens twijfelen: kies ik een plooi-, elektrische of bakfiets? Of toch de bus? Of is een combinatie van bus en fiets de beste oplossing? Om de keuze te vergemakkelijken, lanceert Lantis – bouwheer van de Oosterweelverbinding- volgend jaar een proefaanbod voor bedrijven in de Antwerpse Vervoerregio . Aanbieders van fietsen die mee in dit verhaal willen stappen, kunnen zich nog tot midden juni kandidaat stellen.

Proeven van fietsen 

Onder de naam Mobilotheek, wordt een dergelijk proefaanbod in Antwerpen al enkele jaren aangeboden door Slim naar Antwerpen. Lantis verruimt nu het aanbod naar de Vervoerregio, waardoor meer bedrijven en hun werknemers de kans krijgen om een weloverwogen keuze te maken voor duurzaam woon-werkverkeer. “De komende jaren moeten we auto’s van de verzadigde Antwerpse Ring halen”, zegt Nele Muys, senior adviseur mobiliteit bij Lantis. “Niet alleen om de periode van de Oosterweelwerken aan de Antwerpse Ring te overbruggen, maar vooral om het ook daarna leefbaar te houden op en naast de Ring.” 
 

Modal shift in en naar de Vervoerregio 

Een modal shift van 50/50, waarbij de helft van de verplaatsingen zonder wagen gebeurt, is een van de pijlers van het Toekomstverbond dat in 2017 werd afgesloten. “In Antwerpen heeft men de voorbije jaren al een mooie vooruitgang gemaakt, maar het wordt tijd om onze focus ook buiten Antwerpen te leggen”, zegt Muys. 

Lantis kijkt daarbij in eerste instantie naar bedrijven op de corridors tussen de A12 en de E19 en de E19 en de E313. “We denken aan bedrijven in Wommelgem, Brasschaat, Edegem... We mikken op bedrijven met veel werknemers en/of veel bezoekers zodat we echt een verschil kunnen maken. Onze eerste vragen aan deze werkgevers zijn altijd: wat hebben jullie nodig en hoe kunnen we jullie helpen? En soms is een eerste positieve ervaring met een alternatief het duwtje dat werknemers nodig hebben om de overstap te maken”, besluit Muys. Uit een evaluatie van Slim naar Antwerpen blijkt inderdaad dat bijna 1 op de 3 werknemers na de proefperiode het geteste vervoermiddel heeft aangekocht of gehuurd. 

Met dit nieuwe proefaanbod zullen werknemers e-bikes, speedpelecs, bak- en plooifietsen, maar ook tickets voor het openbaar vervoer of een abonnement op een fietsdeelsysteem kunnen uittesten gedurende een aantal weken. Daarna kan de werknemer of het bedrijf zelf beslissen om een fiets aan te kopen of via lease aan te bieden. 

In 2023 moet het proefaanbod voor de Vervoerregio operationeel zijn.

Naast dit proefaanbod zet Lantis ook in op het wegwerken van knelpunten op fietsinfrastructuur en op de uitrol van elektrische deelfietsen in de Vervoerregio. Ook de Park and Rides bieden alternatieven voor een duurzame rit richting de stad. 

Meer informatie: aankondiging opdracht - ted.europa.eu

Vervoerregio Antwerpen is een diverse en uitgestrekte regio met 32 gemeenten van Essen tot Boom, van Beveren tot Malle, en telt meer dan één miljoen inwoners.