Pendelproeverij laat werknemers fiets, openbaar vervoer en deelsystemen ontdekken

15/05/2023

Pendelproeverij laat werknemers fiets, openbaar vervoer en deelsystemen ontdekken

pendelproeverijgaatvanstart18.jpg

De drukke ochtendspits naar je werk beu, maar geen idee of een rit met de bus, de elektrische fiets of een combinatie van tram en deelfiets voor jou de beste oplossing is? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Vanaf 15 mei moet je niet meteen kiezen maar mag je eerst proeven. Je hebt keuze uit 150 (elektrische) fietsen, tickets voor het openbaar vervoer en proefabonnementen voor deelsystemen. Dat aanbod stelt Lantis via de Pendelproeverij open voor de werknemers van bedrijven in de Antwerpse Vervoerregio. Het doel van de proeverij is mensen laten kennismaken met duurzame vervoersopties waarmee ze file- en stressvrij onderweg kunnen zijn. 

"De filosofie achter de Pendelproeverij is dat mensen makkelijker de overstap maken eens ze het aanbod eens getest hebben. Heel wat mensen willen wellicht wel uit hun wagen stappen en een alternatief nemen, maar weten vaak niet welk vervoersmiddel het best bij hen past. Aan sommige alternatieven hangt bovendien meteen een prijskaartje, dan ben je beter overtuigd voor je eraan begint. Dan kan de Pendelproeverij een oplossing bieden", zegt Koen Kennis, voorzitter van de Vervoerregio Antwerpen. 

pendelproeverijgaatvanstart1.jpg

Voor bedrijven én particulieren

De eerste Pendelproeverij gaat van start in het bedrijvenpark van Wommelgem. En dat is geen toeval, vertelt Nele Muys, beleidsadviseur Modal shift bij Lantis: "Samen met Voka Antwerpen-Waasland en de provincie Antwerpen voerden we een onderzoek uit waar het wegennet rondom de stad Antwerpen zwaar belast is én waar een groot potentieel is voor duurzame verplaatsingen.  Uit dit onderzoek blijkt dat de bedrijvenzone in Wommelgem een van de plekken is waar de nood hoog is. Met de Pendelproeverij hopen we wat druk van de ketel te halen door mensen te overtuigen dat er comfortabele alternatieven zijn voor de wagen." In de eerste plaats zal initiatiefnemer Lantis bedrijven uit de Vervoerregio Antwerpen (m.u.v. stad Antwerpen en districten) aanspreken, maar ook gemeentebesturen zullen later op het jaar de Pendelproeverij kunnen aanbieden aan hun inwoners.

De Pendelproeverij kent meteen al wat testers. Heel wat medewerkers van Uitgeverij VAN IN, Testas, Steenbergen, Vinalfood en Aerts Tuinaannemingen in Wommelgem mochten hun nieuw vervoersmiddel voor de volgende vier weken alvast ophalen.   

"Het welzijn van onze medewerkers is superbelangrijk voor ons. Hun work-life balance, en de tijd die ze op de baan spenderen, verdient onze aandacht’, zegt Vicky Adriaensen, CEO van leermiddelenmaker VAN IN. ‘Daarom grepen we meteen de kans om hen te laten proeven van verschillende alternatieven om naar kantoor te pendelen. Zo kunnen ze zelf beslissen wat best bij hun traject en persoonlijke situatie past. Dit initiatief helpt ons ook om de juiste beslissingen te nemen in ons mobiliteitsbeleid. Samen slimmer leren, samen slimmer bewegen." 

Op het menu

Het principe van de Pendelproeverij is eenvoudig: bedrijven melden zich aan, hun medewerkers schrijven zich via Lantis in en selecteren hun fiets en/of abonnement. Die worden vervolgens gratis geleverd aan hun bedrijf. Na vier weken testen brengen ze het materiaal terug. De keuze is ruim: van speedpedelecs met helm tot elektrische (bak)fietsen, plooi- en stadsfietsen. Maar je kan ook een proefabonnement aanvragen voor De Lijn, NMBS, Velo, DeWaterbus, Blue-bike, de e-bikes van Donkey Republic én de P&R-gebouwen. "Een leuke extra is dat je een proefabonnement en fiets kan combineren. Bovendien bieden we in samenwerking met Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) een kosteloze opleiding aan over veilig fietsen," voegt Nele Muys nog toe. 

Lydia Peeters, Minister van Mobiliteit en Openbare Werken: "In 2021 ging één op de vijf werknemers in Vlaanderen met de fiets naar het werk. Wetende dat de Vlaming gemiddeld op 15 kilometer van zijn of haar werkplek woont, is er dus nog veel potentieel voor de verduurzaming van de woon-werkverplaatsingen. Maar ook op het vlak van mobiliteit zijn mensen vaak gewoontedieren. We maken een switch als we weten dat die verandering ons op de een of andere manier een voordeel zal opleveren. Net daarom is een testaanbod zo interessant: mensen kunnen vervoersmodi waar ze minder vertrouwd mee zijn een kans geven, zonder verplichtingen. En uiteraard blijven wij vanuit Vlaanderen ook verder investeren in comfortabele en veilige fietsinfrastructuur: deze legislatuur maar liefst 1,4 miljard euro. Daarnaast zetten we met de VSV in op fietseducatie, fietsveiligheidscampagnes en veiligheidsworkshops voor fietspendelaars. De Pendelproeverij biedt een ideale gelegenheid om ook kennis te maken met dat aanbod!

Volledig kosteloos

Zowel voor de bedrijven of gemeentebesturen als de deelnemers is het initiatief kosteloos, zonder aankoopverplichting achteraf. De Pendelproever moet enkel twee korte bevragingen invullen, één vlak na de testperiode en 6 maanden erna. Nele Muys: "Daarmee peilen we naar hun ervaring, evalueren we of mensen effectief overstappen naar alternatieve vervoersmiddelen of komen we te weten welke drempels we nog moeten wegwerken om daartoe te komen.

Duwtje in de rug 

Het initiatief kadert in een grotere ambitie. Tegen 2030 moet minstens 50% van alle verplaatsingen binnen de Antwerpse Vervoerregio via duurzame transportmodi gebeuren. Daarom zet Lantis niet alleen in op de realisatie van nieuwe infrastructuur, zoals fietspaden en park+rides, maar investeert het ook in elektrische deelfietsen en projecten die gedragsverandering stimuleren zoals De Pendelproeverij.

Dergelijk proefaanbod werd voor het eerst uitgerold in 2016 door de provincie West-Vlaanderen onder de naam Testkaravaan. Het kreeg navolging in andere provincies en de stad Antwerpen met de Mobilotheek van Slim naar Antwerpen. "Het toont aan dat zo’n testaanbod een succesformule is dat gedragsverandering stimuleert", besluit Nele Muys.  

500_pendelproeverij-logo.png

Wil je "De Pendelproeverij" ook bij jouw bedrijf?

Bevindt jouw bedrijf zich in de Antwerpse vervoerregio? Dan kan de Pendelproeverij ook bij jou langskomen! Lees alle info of meld je bedrijf aan via www.pendelproeverij.be.

800_eufietsrelanceplanlogo.png De financiering van deze projecten gebeurt met middelen van het relancefonds van de Vlaamse regering. De Vlaamse regering krijgt die middelen op haar beurt uit het EU-fonds "Nextgeneration".